Természettudományos hét a Beremendi Általános Iskolában

Február első hetében rendeztük meg iskolánkban a természettudományos hetet, melynek programjai maradandó élményt nyújtottak tanulóink számára.

Február 3-án, hétfőn az Utazó Planetárium előadásait az egész tanulóifjúság megcsodálhatta. A legkisebbek az Aba és Lana űrkaland, a nagyobbak a Földtől az univerzum határáig, míg a legnagyobbak a Nap című előadást tekinthették meg.

Szerdán ismét ellátogattak hozzánk a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola növendékei és felkészítő tanáruk, Rittingerné Géczi Andrea. A felső tagozatos tanulók interaktív módon maguk is kipróbálhatták a kísérleteket. A kísérletek között szerepelt: ping-pong labda lebegtetése, varázshengerrel végzett tehetetlenségi kísérletek, tojás forgásának megállítása, egyensúlyi feladatok, plazma gömb kipróbálása, a bögre halálugrása, deszka eltörése, szívószálduda készítése, krumpli átszúrása szívószállal, szilánkon való állás, vizes edény pörgetése.

A Nemzeti Közművek támogatásával megvalósuló „Gördülő energia” elnevezésű országos programon vehettek részt felsős tanulóink a csütörtöki napon. Tóth Pál matematika-fizika szakos tanár úr olyan látványos fizikai és kémiai kísérleteket mutatott – bevonva a tanulókat is, amelyek a szokásos tanórai kereteken belül nehezen kivitelezhetők. Folyékony nitrogénnel, pollenekkel, valamint Tesla-tekerccsel végzett érdekes és egyben nagyon látványos, nem mindennapi kísérleteket.

A héten 3-8. osztály számára környezetismeret-, természetismeret-, valamint komplex természettudományos versenyt is hirdettünk. Az alsós tanulók, a hét folyamán minden nap egy-egy faladatot kaptak, melyet meg kellett oldaniuk, illetve pénteken írtak egy feladatlapot. A felsős tanulóinkra vonatkozó verseny témája a környezetvédelem volt. Ezen diákjaink a keddi napon töltöttek ki egy játékos formában (szókereső, keresztrejtvény) készült feladatlapot.

A verseny díjazottjai a következő tanulók lettek:

Környezetismeret verseny

3.o.

I.   Molnár Nóra Napsugár
II.  Halász Nóra
III. Szente József Szabolcs

4.o.

I.  Harcos Bence
II.  Végh Zoé
III. Hadra Bíborka

 

Természetismeret verseny 5-6. o.

I.   Schuller Katalin, Kalmár Dávid
II.  Pintér Viola, Király Csaba Dávid
III. Sólyom Lili, Zimmer Gergő

Komplex természettudományos verseny 7-8. o.

I.   Csondor Luca
II.  Nádasi Violetta
III. Schuller Hanna, Szabó Hunor

 

A szervezésben, a programok lebonyolításban közreműködött Armbrusztné Hantos Gabriella és Csákányi Réka.